MENNO SCHILTHUIZEN

Wist u dat bepaalde vogelsoorten in de stad op een andere frequentie zingen dan hun plattelandse soortgenoten? Stadse vogels moeten boven ons geluid uitkomen, als ze gehoord willen worden door hun potentiële partner. Harde geluiden, lichtvervuiling, hitte en steeds minder groen in de stad zorgen ervoor dat vele dieren en planten zich moeten aanpassen aan de veranderende stad en aan de grillen van de mens.   

Menno Schilthuizen is evolutiebioloog en bestudeert hoe dieren dat doen. Daar waar men vroeger dacht dat wij evolutie niet in één mensenleven konden waarnemen, weet Menno dat dit niet meer klopt. Veel soorten moeten zich sneller aanpassen om te kunnen overleven. Dit geldt niet alleen voor de grote soorten, zoals duiven en mussen, maar juist ook voor alle kleine beestjes, die wij te vaak over het hoofd zien of waarvan wij het belang dikwijls onderschatten. 

In deze bijzondere aflevering praten wij over specifieke eigenschappen van dieren en welke aanpassingen sommige dieren al hebben gemaakt. Ook nemen we u mee door de stad Leiden on te laten zien welke uitdagingen diersoorten tegenkomen als zij willen overleven in onze Sleutelstad, wat het effect is van ons menselijk handelen en waarom het van belang is dat Leiden "ontsteent" en gelegenheid geeft voor meer biodiversiteit, meer soorten en meer natuur.