DICK DE VOS

 

In 2023 heeft Dick de Vos de Canon van de Nederlandse Natuur gepubliceerd, de eerste in zijn soort! Lees meer.

 

18-12-2023

Goed nieuws: Dick de Vos wordt de nieuwe bestuurder van bij het Bewaarde Land! Voor meer informatie ga naar: https://www.bewaardelandmeijendel.nl/.

 

Bij het gerechtshof in Leiden staat een prachtige zomerlinde. Iedereen die langs dit gebouw loopt, kent deze boom. In de lente groeien de bladeren terug en staat deze boom parmantig in het groen op het plein. Wist u dat linden een bijzondere symboliek in Nederland hebben? Ze worden vaak als herdenkingsboom geplant en komen al vroeg voor in Europese mythes. Onder linden werd recht gesproken, getrouwd, de roddel van de buurt besproken en ze werden geplant bij geboorten. Dé persoon die veel weet over bomen in Leiden, is Dick de Vos. Hij heeft de zomerlinde bij het gerechtshof opgenomen dan ook opgenomen in zijn boekje Bomen in de Stad. daarin staan de meest bijzondere bomen van onze Sleutelstad.

In deze aflevering staan wij samen met Dick stil bij het belang en de noodzaak van bomen in Lieden, en hoe wij daarmee omgaan. Daarnaast praten wij over wat we eigenlijk onder natuur verstaan. Want valt een berg onder natuur? Zijn de Belgische Ardennen natuur? En het Leidse Hout, is dat ook natuur? Veel hangt af van hoe wij de natuur beschouwen. Sommigen zien de natuur het liefst als recreatiegebied voor de mens. Anderen zien de natuur als gebruiksvoorwerp, of als bron van hout, de olie, steen en mineralen. Weer anderen menen dat de mens louter producten van de natuur mag gebruiken als dat niet ingrijpt in natuurlijke processen. Het is hoog tijd dat wij onze eigen rol en visie onder de loep nemen en ons afvragen wat wij voor onze stad willen.