AAF VERKADE

Update: Aaf Verkade krijgt de Heimans en Thijsseprijs 2023!

"Aaf Verkade zet zich sinds 1999 op indrukwekkende wijze in voor het bevorderen van natuurbeleving en natuurstudie in de stad Leiden," aldus de jury. Van harte gefeliciteerd, Aaf, met deze prestigieuze prijs! De uitreiking vindt plaats op 18 november 2023.

 

Wie snorkelt daar in de gracht? Dat is natuurlijk Aaf Verkade! Zij mag als enige onderzoekster in de grachten van Leiden snorkelen. Aaf doet onderzoek naar de visstand, de rivierkreeft en de gezondheid van onze onderwaternatuur. Je kunt haar bellen als je je telefoon of het antieke horloge van je oma in de gracht hebt laten vallen en deze graag terug wilt hebben. Ook onderhoudt zij de watertuinen in verschillende grachten.

Heel bijzonder: ze herkent vissen aan hun gezicht en lijf. In het Smoelenboek op de website van Aaf kun je diverse onderwater beroemdheden van Leiden zien. Een bijzondere verzameling van het leven in onze Leidse Grachten! Maar Aaf doet meer dan alleen onderzoek. Ze heeft de Zoutkistenroute in Leiden uitgezet, helpt buurtbewoners, geeft voorlichting en organiseert zaklamptochten en andere excursies. In haar aflevering zullen we Fifi ontmoeten, praten over de waterkwaliteit, wat er in de grachten van Leiden te vinden is en wat jij kunt doen om te helpen de grachten van Leiden leefbaar te houden voor al het leven in die groen-blauwe wereld! Bovendien geeft Aaf ons een primeur in deze aflevering! Doe snel je snorkel op en ga met ons mee!