JESSICA ZWARTJES

 

Waar eens een kaal landje lag tussen plastic sportvelden en een hoge heg, is nu het Zoete Land verrezen. Een oase van groen, waar groenten, kruiden en bloemen worden gekweekt en door de ruim honderd oogstdeelnemers worden geplukt, geknipt en geoogst. Wat een mooi voorbeeld van kleinschalige voedselvoorziening in de buurt en met inzet van vrijwilligers, buren en medestanders. De stadstuinderij is er niet zomaar gekomen, daarvoor hebben veel mensen zich ingezet. Jessica Zwartjes is er daar één van. Zij is stadstuinder, leidt het Zoete Land en heeft het initiatief jaren geleden in gang gezet, als uitbreiding van het Leidse Singelpark.  

Voor Jessica draait voedsel om voedingswaarden en vitaliteit van de gewassen, en dat kan alleen bereikt worden op een gezonde, levende en voedende bodem. Een bodem zonder gif of bestrijdingsmiddelen, maar met wormen, schimmels en mineralen. Met een samenhangende structuur die water vasthoudt of loslaat al naar gelang de behoefte. In die aarde laat ze graag kinderhanden wroeten, want het ligt in haar missie kinderen te laten kennismaken met de tuinderij. Door ze uit te nodigen om te kijken, ingrediënten te laten plukken en ze ermee te laten koken, lukt het haar snel hun enthousiasme op te wekken.

Ga gerust eens kijken op het Zoete Land, bijvoorbeeld als u de Stadswandeling Natuurđź’šLeiden loopt. Neem plaats op het bankje en luister naar Jessica's verhaal.